ArcusTV

Studiekeuzetips

1. Ken je zelf
Denk na waarom je weer naar school wil. Wat is je DOEL?
Wil je je Nederlands verbeteren voor je werk? Wil je meer betekenen voor je kinderen? Wil je je financiën in orde hebben of wil je jezelf gewoon verder ontwikkelen? Het is belangrijk om op deze vragen antwoord te geven, voordat je naar Arcus stapt. Dan kunnen we samen kijken wat jij nodig hebt.
 

2. Neem de tijd
Je gaat een belangrijke beslissing voor je zelf nemen. Dus denk er goed over na. Je moet er wel overwogen aan beginnen. Dan is de kans van slagen groot. Er gaat veel tijd in zitten. Je volgt lessen op school, maar je moet thuis ook aan je opdrachten werken. Je bent er vaak één of meer dagdelen per week mee bezig. Praat daarom goed met je baas of thuis over de mogelijkheden.
 
3. Heb je je keuze gemaakt?

Dan kun je een afspraak voor een informatiegesprek aanvragen. Het eerste gesprek kunnen we telefonisch doen. Bel dan 06 - 53454023. Dit gesprek is gratis. Tijdens dit gesprek zul je een aantal vragen moeten beantwoorden over:

  • je woonplaats
  • je leeftijd
  • je nationaliteit
  • of je wel of niet ingeburgerd bent;

Dit hebben we nodig om te kunnen bepalen of je opleiding misschien kan worden bekostigd door je baas of een instantie. Of dat je het zelf moet betalen. Daarna plannen we een intake-gesprek om je niveau te bepalen.
 
4. Bekostiging door instantie
Als je in Parkstad (Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Onderbanken, Nuth, Simpelveld en Voerendaal) woont en voldoet aan de voorwaarden, dan is het mogelijk dat de gemeente je traject volledig of gedeeltelijk gaat betalen. Ga je voor staatsexamen I of staatsexamen II en wil je je  taalonderwijs koppelen aan een diploma, dan betaal je de wettelijke bijdrage van € 305 ( voor staatsexamen I) en moet je € 549 (eigen bijdrage niveau 2014, voor staatsexamen II) zelf betalen of samen met je contactpersoon bekijken of er mogelijkheden zijn dat iemand anders (bijvoorbeeld de gemeente of een andere instantie) dit gaat betalen.

Heb je op alle vragen JA geantwoord, dan hoef je je traject waarschijnlijk niet zelf te betalen.
 
Als je na het informatiegesprek wilt starten, maken we een afspraak voor een intakegesprek. Een niveau-toets kan hiervan deel uit maken. Na dit intakegesprek volgt een advies voor een traject. Dan weet je ook precies wat de verdere kosten zijn en hoe vaak en hoe lang je naar school mag komen.