ArcusTV

Student aan het woord

Ik durfde eerst niet...

André van der Ven durft er nu wel voor uit te komen: hij werkt aan zijn Nederlands. “Ik kon niet zelf een brief of verslag schrijven”, vertelt hij. “In het begin schaamde ik me daar erg voor. Maar nu mag iedereen het weten. Want ik heb heel veel aan de taallessen bij Arcus gehad. In mijn werk als voorman, maar ook privé. Je komt altijd wel een situatie tegen waarin je dingen moet opschrijven. Als ik geweten had dat dit bestond, dan had ik me al veel eerder aangemeld. Ik was vroeger in de klas een drukke, moeilijke leerling. Daardoor heb ik veel gemist.” André geeft toe dat het moeilijk was om weer naar school te gaan. “Maar nu doe ik het bijna met de ogen dicht”, lacht hij. “Na de les krijg je vaak huiswerk mee. Het is belangrijk dat je blijft oefenen. Daar steek je heel veel van op.

Vroeger schreef ik een brief eerst in het klad. Mijn vriendin haalde er dan de fouten uit en pas dan schreef ik hem over. Tjonge, er was heel veel fout. Nu durf ik gelukkig mijn eigen brief meteen op de post te doen. Ik heb veel meer zelfvertrouwen. Kunnen lezen, schrijven en rekenen is heel belangrijk in je leven. Ik raad iedereen Arcus aan!”

André, Ambassadeur Laaggeletterheid Arcus


Mijn jeugddroom gaat hier uitkomen

Maryeam Artjoun Husef kwam in 2009 met haar moeder en broertje bij haar vader in Nederland wonen. Ze had geluk, want haar middelbare schooldiploma werd hier gewaardeerd als een havodiploma. Daardoor kon ze meteen starten met Nederlands op mbo-niveau (Staatexamen I). Daarna is ze doorgegaan met Staat- examen II (Nederland op hbo-niveau). Ze stak veel tijd in het leren van de woordjes en grammatica. Want Maryeam heeft een plan. De route is al uitgestippeld. “Als kind in Irak droomde ik er al van om dokter of apotheker te worden”, vertelt ze. De eerste stap is gezet. Ze volgt een opleiding tot apothekersassistente bij Arcus. Daarna gaat ze verder. “Waarom zou ik wachten tot morgen? Ik ben jong.” Ze leert de taal makkelijk.

Het beheersen van de Nederlandse taal is voor Maryeam heel belangrijk. “Taal is communiceren. Als ik tijdens mijn studie de uitleg in één keer begrijp, scheelt dat heel veel tijd.” Maryeam kan zich heel goed uitdrukken en moeilijke teksten begrijpen. Het behalen van Staatexamen II was niet direct nodig. “Ik deed het voor de zekerheid, voor mijn eigen toekomst.”

Maryeam Husef, (Maryeam kwam in 2009 naar Nederland)